Publicado en Recomendaciones

Desembre Europeu 2023: Capital Verda Europea 2024 | València, 1-20 desembre 2023 #DesembreEuropeu2023 #EUGreenCapital

Lunes, 27 Noviembre 2023 10:10

2023 Desembre Europeu cartell

Aquest projecte té el seu origen en l’impuls i la coordinació de diversos organismes pertanyents a la Universitat de València, com són El Vicerectorat d'Internacionalització i Multilingüisme, el Col·legi Major Rector Peset i el Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València. I és fruit de la col·laboració de diverses institucions i organismes públics externs i que són la Delegació del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, i la oficina Europe Direct de València.

 

 Programa

 

Joaquin Araujo minusActo inaugural #DesembreEuropeu2023
Ciutats, el necessari viatge del parasitisme a la simbiosi
Conferència  a càrrec de Joaquín Araujo (naturalista i escriptor)
Dijous 30 de novembre de 2023. 12 h.
La Nau UV. Aula Magna.
Conferència magistral Manuel Marín

Les ciutats acaparen literalment tot el que necessiten per a la seua existència i a penes produeixen res de l'essencial o primari. Des d'un punt de vista ecològic la seua conducta és la dels paràsits. Com cada dia resulta més palés que els amuntegaments d'humans se salden amb un interminable reguitzell de danys ambientals i com quasi tot es decideix i es consumeix a les ciutats resulta del tot imprescindible que els centres urbans rectifiquen dràsticament. Que es vivifiquen, en definitiva. Per a això comptem amb molts exemples de funcionament en la mateixa Natura.

Joaquín Araújo és escriptor, agricultor, director—de cinema, editorial, de programes de ràdio i revistes—, naturalista, silvicultor i conferenciant. Ha plantat personalment 22.000 arbres. És autor de 85 llibres, coautor de 10 i ha participat en altres 61 llibres col·lectius. Director i redactor de 8 enciclopèdies, ha escrit uns 2.200 articles. Ha donat unes 2.100 conferències en tota mena de centres i institucions nacionals i internacionals. Ha sigut guionista i/o director/presentador de 340 documentals i programes de televisió i ha participat en uns 5.000 programes de ràdio.Comissari i autor de 20 exposicions, milita i col·labora amb 34 ONG i fundacions. D'algunes d'elles va ser fundador i president. Premi Global 500 de l'ONU; dues vegades Premi Nacional de Medi Ambient; Premi BBVA a la Millor Divulgació sobre la Biodiversitat. Medalla d'Or d'Extremadura.

 

Webinar Progressos de la UE en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
Divendres, 1 de desembre de 2023 a las 11 h. En línia.
Impartit per Ana Maqueda Lafuente (Eurostat. Oficina Estadística de la Unió Europea)
Vídeo Webinar completohttps://youtu.be/wTDSDUatVf8

Seminari web sobre els diferents recursos interactius creats per Eurostat amb l'objectiu de visualitzar els avanços de la UE en relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el Pacte Verd Europeu. Els 17 ODS, que estan en el centre de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, proporcionen un marc polític integral a tot el món per a posar fi a totes les formes de pobresa, lluitar contra les desigualtats i abordar el canvi climàtic, garantint al mateix temps que ningú es quede arrere. El Pacte Verd Europeu és el pla integral presentat per la Comissió Europea per a frenar l'avanç del canvi climàtic en diversos àmbits d'actuació.
El seminari web en línia es gratuit i està obert a qualsevol persona interessada i és necessari registrar-se a la direcció: http://bit.ly/3OcQyHc

Amb la col-laboració de la Facultat d’Economia de la Universitat de València.

 

CoverPresentació de llibre
Europa?, una mirada sobre les noves migracions. 
Ignacio Evangelista,  autor, en conversació amb la fotògrafa María Sainz Arandia. Modera Alfonso Moreira.
Dissabte, 2 desembre 2023, 18 h.
Llibreria La Batisfera. El Cabanyal.

Europa? és una col·laboració entre un fotògraf espanyol Ignacio Evangelista i l'escriptor britànic Chris Burkham, que combina fotografia i ficció per a examinar les experiències dels moderns immigrants europeus. 

La inquietant sèrie fotogràfica ‘After Schengen’, d'Ignacio Evangelista, que mostra antics passos fronterers europeus abandonats després del tractat de Schengen de 1985, va ser publicada en diversos mitjans de diferents països, (entre ells Clavoardiendo). Arran de la seua publicació en el diari britànic The Independent On Sunday, l'escriptor Chris Burkham va contactar amb Ignacio Evangelista amb la proposta d'escriure uns relats inspirats en les seues fotos, i intentar publicar un llibre amb les fotografies i els relats. El resultat és ‘Europa?’, a mig camí entre el fotollibre i el llibre de relats. Els relats de Chris Burkham es pregunten qui fa estos viatges després de Schengen i pobla les imatges d'Ignacio Evangelista amb personatges i les seues narratives que exploren l'oportunitat, la por, l'esperança i el malestar jugant amb la noció de flux perpetu, que és una part central de l'experiment europeu.

 

Logo MHdERàdio en directe
El bosque habitado RNE3
Diumenge, 3 de desembre de 2023. 10 h.
Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València. (C/ Quart, 80)

El bosque habitado està dirigit i presentat per la periodista María José Parejo Blanco i s'emet en Ràdio 3 tots els diumenges a les 11 del matí des de setembre de 2012. Es tracta d'una innovadora proposta de defensa de la naturalesa, on es busca sensibilitzar a través de la divulgació científica, antropològica i literària. Naturalesa i Literatura, amb especial atenció en el món vegetal (boscos, plantes, arbres, etc.) i la intervenció humana. | 

Programa completo

Amb la col-laboració del Jardí Botànic de la Universitat de València.

 

FotoMúsica 
Concert a càrrec dels intèrprets: Alxarq Percussió, amb Carles Salvador, David Merseguer, i Jesús Fenollosa.
Obres de S. Reich, T. Takemitsu, C. Salvador, etc.
Dimarts, 5 de desembre de 2023. 19 h.
Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic.

Entrada lliure, no cal reservar.
Organitzat per l'Aula de Música del Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València

 

LogoCafé amb projectes
Xarxa de la Unió Europea a la Comunitat Valenciana
Dimecres, 13 de desembre de 2023. 11 h.
Facultat d’Economia. Saló de Graus

Trobada entre els responsables de les oficines de les diverses xarxes d'informació sobre la Unió Europea a la Comunitat Valenciana: Eures, Eurodesk, Europe Direct, Centres de Documentació Europea, Euroaxess i Enterprise European Network, de cara a la posada en marxa de projectes propis de la xarxa de xarxes Unió Europea a la Comunitat Valenciana.
Aforament limitat. Esdeveniment amb invitació.  

 

Presentació
Info-Europa, 30 anys d’informació europea en les xarxes
Logo CDE-FGUVDimecres, 13 de desembre de 2022, 13 h.
Facultat d’Economia. Saló de Graus

A càrrec de Cecilio Tamarit, director i Alfonso Moreira, documentalista del Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València. 
El Butlletí electrònic Info-Europa té periodicitat setmanal i el seu primer número va ser publicat al setembre de 1993. Editat pel Centre de Documentació Europea de la Universitat de València inclou notícies, convocatòries de programes, contractes, oposicions i altres recursos externs. Si al desembre de 1993 comptàvem amb 56 subscriptors que es van convertir en 364 un any després, en l'actualitat (novembre 2023) són mes de 2.300 persones i/o institucions les receptores del butlletí. Info-Europa s'ha convertit en una referència a l'hora de parlar d'informació comunitària al nostre país.

 

2023 Una historia de por 12Teatre
Una historia de por, per Escena Erasmus
Dilluns 11 i dimarts 12 de desembre de 2023. 19 h.
La Nau UV. Aula de Teatre.
Premi d'Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2023
Entrades (2€) en: https://events.fundacio.es/o/5

Textos originals: Anna Marí, Daniel Tormo i estudiants d'Escena Erasmus 2023. Coordinació de dramatúrgia: Daniel Tormo. Direcció: Josep Valero. 
La por és un sentiment necessari que, com a animals mamífers, ens permet estar alerta davant de perills que poden ser reals. La por, també, és un torbament de l'ànima humana que pot ser provocat per moltes raons: per la consciència del pas del temps i de la finitud de la vida, per monstres reals i imaginaris o per una obscura herència atàvica que provoca que se'ns gele l'esperit quan ens enfrontem a certs tipus de foscor. Hui Europa s'enfronta de nou als seus monstres: els tambors de guerra i de mort retronen de nou al continent. L'obscuritat provocada per les bombes ens recorda que els humans som fràgils, de vegades miserables, i que tenim por. Els joves d'Escena Erasmus hem decidit traure'ns les pors del més profund de les nostres ànimes i fer-les ballar i cantar damunt l'escenari. Benvinguts a la nostra història. Entreu. No tingueu por.

logoEscena Erasmus (Premi Carlemany de la Joventut de Parlament Europeu 2011 i Premi Europeu del Patrimoni 2018 de la PEARLE Live Performance Europe) és un projecte internacional de la Universitat de València, pioner a Europa. Aquest projecte pretén aprofitar el potencial creatiu dels estudiants Erasmus i locals i posar-lo al servei de la construcció d’una identitat europea, crítica i lliure, a través de les arts escèniques. Un dels objectius centrals és consolidar la xarxa Erasmus Europe on Scene Network (EUSCN) per a promoure la creació d’espectacles i construir un instrument de noves oportunitats d’integració social, cultural i lingüística a les seus internacionals del projecte.

 

2023 Desembre Europeu cartell

Taula redona
És València una ciutat verda? Consecució del guardó i oportunitats
Dijous, 14 desembre 2023. 17 h.
Las Naves. Sala polivalent

Amb la participació de col·lectius socials i membres de l'equip de govern de l'Ajuntament de València, que ens informaran sobre els objectius de la iniciativa europea i les fortaleses que han portat a València a obtindre el guardó. Amb posterioritat es faran públics els eixos del programa d'activitats per a 2024 i la participació de les 5 eixos prevista per al desenvolupament.Amb la participació de col·lectius socials i membres de l'equip de govern de l'Ajuntament de València, que ens informaran sobre els objectius de la iniciativa europea i les fortaleses que han portat a València a obtindre el guardó. Amb posterioritat es faran públics els eixos del programa d'activitats per a 2024 i la participació de les 5 eixos prevista per al desenvolupament.
València és capital Verd Europea 2024, un distintiu que premia a les ciutats líders en polítiques mediambientals i netes i que fins ara a Espanya només havia obtingut Vitòria en 2012. La candidatura gira entorn de 4 eixos temàtics i un transversal. Els 4 eixos temàtics són: Infraestructura verda i biodiversitat, Missió Climàtica, Espai Públic i Mobilitat i Horta i alimentació sostenible. El cinqué eix sobre el qual se sustenta són les Aliances i Participació. És un premi i un reconeixement que és fruit d'un esforç continuat de tota la ciutat i per això, és necessari activar també a tota la ciutat en aquest any de celebració i de projectes futurs, ja que ha sigut clau en la consecució del guardó i de les polítiques mediambientals d'èxit.
La taula redona està programada de 17-18.15 el 14 de desembre a la sala polivalent de Las Naves. Els participants de la taula seran: Antonio García Celda (Director General Capitalitat Verda 2024 València.  Ajuntament de València), Anna Valentín (Unitat Societat i Territori SEU Birdlife), Nuria Calero (Centre Verd), José Luis Alapont (Director d'Àrea de Transició Verda Universitat Politècnica de València), Emilio Barba (Jefe d'iniciatives de petjada de carboni de la Universitat de València) i Felix Tena (mitjans de comunicació).

Inscripcions Eventbritehttps://is.gd/c4EsA8

 

Santiago Beruete 1 673x449Literatura #CANCELADO
Liternatura, aire fresc per a la literatura 
Santiago Beruete, en conversa amb Luci Romero 
Dijous, 14 desembre 2023, 19 h.
Jardí Botànic. Sala Hort de Tramulleres

La naturalesa s'ha narrat de molt diverses formes, fins al punt que la mera pràctica d'explicar-la va acabar convertint-se en un gènere literari en si mateix. D'arrel anglosaxona, la 'nature writing' ens connecta, a través de la paraula, amb l'essència mateixa de la terra, i ens dota d'eines per a aprendre a comprendre, valorar i protegir el món natural que ens envolta. Este llibre recorre exuberants boscos, gelades mars, polsosos deserts, abissals oceans i nevades muntanyes a la recerca de les temàtiques, les històries i els autors i autores més representatius d'un mode de comptar el salvatge, els ressons del qual ens traslladen al segle XIX, arribant fins als nostres dies amb una vitalitat renovada.

Santiago Beruete és llicenciat en Antropologia i doctor en Filosofia. Des de fa més de vint-i-cinc anys viu a l'illa d'Eivissa, on compagina la seua activitat docent i investigadora amb la creació literària. Ha escrit diversos poemaris, col·leccions de relats i novel·les que han merescut diferents premis nacionals i internacionals. Els seus llibres Jardinosofía: Una història filosòfica dels jardins (2016), Verdolatría: La naturalesa ens ensenya a ser humans (2018) i Aprendívoros: El cultiu de la curiositat (2021) són fruit de la pol·linització creuada entre literatura, jardineria, filosofia i educació. El jardí com a metàfora visual d'una bona vida i una ment cultivada presideix este cicle d'obres, que culmina amb la narració Un tros de terra (2022), recentment publicada per l'editorial Turner.

Luci Romero és gestora cultural, poeta i (ex)llibretera. En poesia compta amb diverses publicacions: Autovía del este, El diluvio, Western i El tiempo de la quema. A més, té la plaquette poètica, No sap la llavor que mà ha caigut, així com l'assaig El arte de contar la naturaleza (editorial Barlin). Ha participat en diverses antologies poètiques com Sais. Dènou poetes des de La Bella Varsòvia i durant quasi una dècada va formar part del magazine radiofònic de ràdio Klara, Café amb vista, on portava la secció de llibres. Durant quasi nou anys ha gestionat la Llibreria Bartleby, a València. En l'actualitat, treballa en El sitio de las Palabras..

Amb la col.laboració del Vicerectorat d'Internacionalització i Multilingüisme de la Universitat de València.

 

Exposició
El pilar europeu dels drets socials
Una exposició del Teamwork de la Comissió Europea
Biblioteca Ciències Socials de la Universitat de València. 
4 desembre 2023-20 gener 2024

 

#DesembreEuropeu2023
València Capital Verda Europea 2023
València, 1-20 desembre 2023

 

 

Organitza
Universitat de València
Ajuntament de València
Generalitat Valenciana
Fundació General de la Universitat de València

Entitats col.laboradores
CM Rector Peset de laUniversitat de València
Centre de Documentació Europa de la Fundació General de la Universitat de València
Area d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València
Vicerectorat d'Internacionalització i Multilingüisme de la Universitat de València
Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat de València
Escena Erasmus de la Universitat de València
Europe Direct Comunitat Valenciana
Radio Clásica RNE
Librería Ramon Llull
Librería La Batisfera

Edicions anteriors
Desembre Europeu 2015: Les fronteres d’Europa | València, 1-18 desembre 2015
Desembre Europeu 2016: 30 anys d’Espanya a la Unió Europea | València, 1-20 desembre 2016
Desembre Europeu 2017: València capital Erasmus | València, 29 novembre-15 desembre 2017
Desembre Europeu 2018: Any Europeu del Patrimoni Cultural | València, 28 novembre-17 desembre 2018
Desembre Europeu 2019: La crisi climàtica | València, 28 novembre-20 desembre 2019
Desembre Europeu 2020: Europa en la nova normalitat: El futur d’Europa | 1-20 desembre 2020
Desembre Europeu 2021: Comboi Europa | València, 1-20 desembre 2021 #DesembreEuropeu2021
Desembre Europeu 2022: La millor joventut | València, 1-20 desembre 2022 #DesembreEuropeu2022

Modificado por última vez en Lunes, 11 Diciembre 2023 13:23
Visto 904 veces
Valora este artículo
(0 votos)

Esta web utiliza cookies con una finalidad estadistica y para mejorar su navegación